Έτοιμοι για το 2nd Athens Wine & Art Festival 2022

Μαρια Τριταρη

ετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου Athens Wine & Art Festival και ύστερα από 3 χρόνια διαλείμματος λόγω συνθηκών, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει ανανεωμένο. Στις 8 και 9 Οκτωβρίου, οι οινοποιοί μας περιμένουν και πάλι στον μοναδικό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, με ακόμη περισσότερες ετικέτες και μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση από τη σπάνια συλλογή της ΑΣΚΤ.

Ακόμα θυμάμαι τη στιγμή το 2019 που μπήκα στον ιστορικό αυτό χώρο και κατάλαβα από την πρώτη… γουλιά και ματιά ότι το Wine & Art Festival θα μου ταιριάξει, θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του και θα συζητηθεί.

Δεν θα ξεχάσω που, φτάνοντας νωρίς, πριν γεμίσουν οι αίθουσες, είχα την ευκαιρία να απολαύσω την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών χωρίς πολύ κόσμο και να αφουγκραστώ, μέσα από τους ήχους της κλασικής μουσικής που εκείνη την ώρα πλημμύριζε τον χώρο, την τέχνη που είχε ανθίσει εκεί. Αυτή τη φορά, όμως, η τέχνη συνοδευόταν από τη μαγεία του κρασιού. Από την αρχαία ακόμα Ελλάδα, το κρασί ήταν πάντα συνυφασμένο με την τέχνη και πηγή έμπνευσης αμέτρητων δημιουργημάτων γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών στο πέρασμα των αιώνων. Το κρασί είναι προϊόν πολιτισμού. Το ίδιο και η τέχνη.

Η αγάπη και το πάθος γι’ αυτά τα δύο οδήγησε τους διοργανωτές στη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ, παίζοντας με όλες τις αισθήσεις, όπου το κρασί, όπως κάθε αντικείμενο πόθου, προβλήθηκε ως έργο τέχνης, ως προσωπική έκφραση δημιουργίας του Έλληνα παραγωγού – και όχι απλώς ως προϊόν προς πώληση και κατανάλωση.

Εξαιρετικά κρασιά από ελληνικά οινοποιεία-μπουτίκ θα ξεδιπλώσουν την προσωπικότητά τους δίπλα σε επιλεγμένα έργα τέχνης από το αρχείο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επιμέλεια του κ. Μανώλη Καρτεράκη, ιστορικού Τέχνης ΑΣΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζεται τόσο η εμπειρία της δοκιμής των κρασιών όσο και της παρατήρησης των έργων.

Περισσότερα από 65 επιλεγμένα οινοποιεία από κάθε άκρη της Ελλάδας θα μας περιμένουν φέτος για να τα γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε τα πάνω από 500 συνολικά κρασιά της έκθεσης. Ανάμεσά τους, θα βρούμε οινοποιεία που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε έκθεση, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τα δημιουργήματά τους στο οινόφιλο κοινό.

Τα Οινοποιεία με… Δικά τους Λόγια!

Jima Vineyards & Wines

H Jima Vineyards & Winery είναι ένα μπουτίκ οινοποιείο προσηλωμένο στη δημιουργία υψηλής ποιότητας γαστρονομικών κρασιών που αντανακλούν το μοναδικό τους terroir και το πάθος της οικογένειας για αριστεία. Ο Πάνος Τζίμας είναι χημικός-οινολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων, κάτοχος του DipWSET και σπουδαστής στο Institute of Masters of Wine. Στους αμπελώνες, όπου προωθείται η βιοποικιλότητα και η ιδανική ισορροπία φρούτου και φυλλώματος, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Franc, Merlot και η ελληνική Βερτζαμί.

Οινοποιιία Δούρος

Η ίδρυση της Οινοποιίας Δούρος χρονολογείται το 1976, όταν ο ιδρυτής της, Φώτιος Δούρος, δημιούργησε το πρώτο οικογενειακό οινοποιείο στα Δερβενάκια Κορινθίας. Οι διαδικασίες παραγωγής ήταν φυσικά αρχέγονες, λόγω έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Οινοποιία Δούρος, παρακολουθώντας τη ραγδαία εξελιξή της, αποφασίζει να κάνει το ονειρό της πραγματικότητα. Τότε ήταν (1987) που ο Φώτιος Δούρος και οι γιοι του αποφασίζουν να μεταφέρουν το οινοποιείο σε ιδιόκτητες, μεγαλύτερες και σύγχρονες, εγκαταστάσεις. Στόχος ήταν ένα νέο οινοποιείο μεγαλύτερης παραγωγικής ικανότητας, αλλά και προηγμένων τεχνολογιών, ως απάντηση στον έντονο ανταγωνισμό.

Χαρισματικοί Οίνοι

Στις πλαγιές του ιστορικού όρους Παγγαίο, του «χρυσοφόρου όρους», πηγής χρυσού και αργυρού, τόπου ανατροφής και λατρείας του θεού Διονύσου, οι οικογένειες Καραμπερίδη και Κοντίδη ασχολούνται εδώ και τρεις γενιές με την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Η οικογένεια των Χαρισματικών Οίνων αποτελείται κυρίως από γαλλικές ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc), καθώς και από κάποιες εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες (Ασύρτικο, Αλεξανδρείας, Αγιωργίτικο). Mε μεράκι και αίσθηση ευθύνης στο μοναδικό κλίμα που υπερισχύει στο Παγγαίο, σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους, έχουν καταφέρει να παράγουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Κτήμα Ρωμαλίδη

Η οικογένεια Ρωμαλίδη έχει πολύ στενούς δεσμούς με το αμπέλι και τον οίνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το 1993, στα κτήματα της οικογένειας στους Αμπέλους Σερρών, περιοχή που φημίζεται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών, δημιουργήθηκε ο πρώτος πρότυπος αμπελώνας, όπου ευδοκιμούν σήμερα οι ευγενέστερες γηγενείς και ξενικές ποικιλίες σταφυλιών. Οι αμπελώνες βρίσκονται στους πρόποδες του Βερτίσκου, σε υψόμετρο 360 μέτρων, περιοχή με χαμηλούς λόφους όπου το μικροκλίμα, σε συνδυασμό με το αμμοαργιλώδες έδαφος, αποτελεί την αφετηρία και τη βάση για την παραγωγή ποιοτικών οίνων.

Μ20 Οινοποιητική

Το Μ20 είναι ένα μικρό οινοποιείο στη Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας της Αιγιαλείας που εξειδικεύεται στις μικρές οινοποιήσεις. Κάνοντας χρήση αποκλειστικά μικρών δεξαμενών, υπάρχει πλήρης έλεγχος σε όλα τα στάδια της οινοποίησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζονται τα αμπελοτόπια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Απώτερος στόχος τους είναι να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, όπως είναι ο Ροδίτης και το Λαγόρθι, αλλά και άλλες που ευδοκιμούν στην περιοχή της Αιγιαλείας.

Έδανος Οινοποιητική

Από το χωριό Καλαμιάς στην Ανατολική Αιγιάλεια, μια περιοχή με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, μας έρχεται ο Έδανος. Ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1975 και τώρα διευθύνεται από τη δεύτερη γενιά αμπελουργών-οινοπαραγωγών. Οι ερυθρές ποικιλίες τους καλλιεργούνται στα χαμηλότερου υψόμετρου φτωχά αργιλοχαλικώδη εδάφη, ενώ οι λευκές σε ασβεστολιθικά εδάφη σε μεγάλα υψόμετρα, σε ένα από τα κορυφαία αμπελοτόπια της Αιγιαλείας. Ο εξαιρετικός τους χαρακτήρας μετουσιώνεται μέσα από ήπιες οινοποιητικές τεχνικές σε μοναδικά δροσερά κρασιά χαρακτήρα.

Hatzisavva Vineyards

Ο αμπελώνας και το οινοποιείο της οικογένειας Χατζησάββα βρίσκονται βορειοδυτικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης, στην ακριτική Θράκη. Η θρακική γη, πλούσια σε οινική ιστορία, αποτελεί ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια της αμπέλου. Φυτεμένοι σε πλαγιά, ατενίζουν καμαρωτοί την Αίνο, μέχρι και το νησί της Σαμοθράκης, ενώ «αναπνέουν» την αύρα του Θρακικού Πελάγους. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 70 περίπου στρέμματα με τις ποικιλίες Μαυρούδι, Cabernet Sauvignon, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Βιδιανό, με προοπτική επέκτασης. Η καλλιέργεια γίνεται με σεβασμό στο έδαφος και στο περιβάλλον. Ακολουθούνται πρακτικές της περμακουλτούρας, χάρη στην οποία επιτρέπεται στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής να συμβιώνει αρμονικά με την άμπελο, όπως έκαναν χιλιάδες χρόνια πριν. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία για μια ολιστική προσέγγιση στην καλλιέργεια του αμπελώνα.

Acra Winery

Το Οινοποιείο Acra δημιουργήθηκε το 2021 στη Νεμέα Κορινθίας από τον χημικό-οινολόγο Σπύρο Παπανδρέου και τον μηχανολόγο-μηχανικό Δημήτρη Παπανδρέου και είναι ένα από τα νεότερα οινοποιεία της περιοχής. Πρωταρχικός στόχος του είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από ελληνικές (κυρίως) και ξενικές ποικιλίες, όπου εκφράζεται και αναδεικνύεται η εκάστοτε ποικιλία και ο καρπός της, όπως έχει εναρμονιστεί με το terroir (μικροκλίμα) της περιοχής γενικότερα και του εκάστοτε αμπελοτεμαχίου ειδικότερα. Γι’ αυτό τον λόγο έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή μονοποικιλιακών οίνων, με ελάχιστες (απαραίτητες) οινολογικές παρεμβάσεις.

Zidianakis Garage Winery

Το Οινοποιείο Zidianakis Garage Winery είναι μια μικρή σύγχρονη μονάδα παραγωγής κρασιών από γηγενείς, κυρίως, λευκές και κόκκινες ποικιλίες. Έδρα του οινοποιείου είναι το χωριό Αγιές Παρασκιές Πεδιάδος, 20 χλμ. νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο Κρήτης. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει σε μία από τις ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΠΟΠ Πεζά– και χαρακτηρίζεται για το ήπιο ανάγλυφο και το γόνιμο έδαφός της, επιτρέποντας πλούσια καρποφορία χειμώνα-καλοκαίρι.

Επί δεκαετίες η οικογένεια ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξαν οι πρόγονοί της. Καλλιεργεί αδιάκοπα με πολλή αγάπη και μεράκι τα αμπέλια της, ξεκινώντας από τη συγκομιδή έως και την εμφιάλωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε στάδιο της λευκής, αλλά και της ερυθρής οινοποίησης. Το 2021 πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν ένα βήμα παραπέρα: να εφαρμόσουν την τεχνοτροπία και τη γνώση που είχαν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, να τη συνδυάσουν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να δημιουργήσουν τη μονάδα παραγωγής κρασιών Zidianakis Garage Winery. Έναν χώρο αρκετά μικρό, αλλά πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για την οινοποίηση και την παρακολούθηση του οίνου σε όλα τα στάδιά του.

Βιολογικά Κτήματα Καραγεωργίου

Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησαν με αγάπη και μεράκι για τη γη και το φίνο κρασί τα πρώτα 3 στρέμματα καλλιέργειας βιολογικού αμπελιού το 1990. Πλέον διατηρούν αμπελώνα 60 στρεμμάτων και οινοποιείο-εμφιαλωτήριο δίπλα στους αμπελώνες. Οι ποικιλίες που επιλέχθηκαν είναι η γηγενής Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Ρωμέικο, το Λημνιό, το Grenache Rouge και η Malvasia Aromatica.

Micro Bio

Το Mikro Bio αποτελεί την πιο πρόσφατη διάσταση μιας συνεχώς εξελισσόμενης σχέσης δύο αδερφών, ενός γεωπόνου και ενός οικονομολόγου, με τη γεωργική τους κληρονομιά. Το κτήμα κατά τη συνεχόμενη προσέγγιση της αειφορίας και αυτοδιάθεσής του, βρέθηκε στην ευτυχή θέση να έχει το δικό του οινοποιείο και να φυτεύει και νέους αμπελώνες. Πρόσφατα, έχοντας αφομοιώσει εμπειρία δεκαετιών στη βιολογική γεωργία, ξεκίνησε να υιοθετεί τα βιοδυναμικά πρότυπα καλλιέργειας και οινοποίησης ως φυσική συνέπεια της πορείας προς ένα πιο ενσυνείδητο μέλλον, με άξονα τη δημιουργία χαρακτηριστικών και ζωντανών οίνων.

Markatselis Winery

Το 1992 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τον οδοντίατρο, τότε, Σπύρο Μαρκατσέλη, καθώς όχι μόνο έρχεται στη ζωή ο δεύτερος γιος του, αλλά παίρνει και τη μεγάλη απόφαση να εκπληρώσει το φοιτητικό του όνειρο: να παραγάγει το δικό του κρασί από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Έτσι, αποφασίζει χωρίς να χάσει άλλον πολύτιμο χρόνο, να αναφυτέψει με 40 νέα κλίματα τον ήδη υπάρχων αλλά γερασμένο πια αμπελώνα του παππού του. Μέχρι το 1998, ο αμπελώνας μεγαλώνει συνεχώς. Έπειτα από προτροπές φίλων και γνωστών, ο δημιουργός του πείθεται να περάσει στο επόμενο στάδιο: της εμφιάλωσης και της εμπορίας του οίνου που μέχρι τότε παρήγε αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο και το φιλικό του περιβάλλον.

Κτήμα Μανωλάκη

Η αγάπη της οικογένειας Μανωλάκη για την οινοπαραγωγή και γενικότερα για την καλλιέργεια της γης ήταν αυτή που οδήγησε την τρίτη γενιά στην οινοποιία. Η οικογενειακή παράδοση καθορίζει το οινοποιείο, δίνοντας στα κρασιά αυθεντικό χαρακτήρα. Η φιλοσοφία της οικογένειας εστιάζει στην παραγωγή βιολογικών κρασιών, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας,
στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Συναινώ με την Πολιτική Προστασίας Απορρήτου για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Κτήμα Γκούμα

Το Κτήμα Γκούμα βρίσκεται στην τοποθεσία Τριλάγκαδα, κοντά στον ορεινό οικισμό των Μαριών στη Ζάκυνθο. Δύο χώροι δημιουργίας συμβιώνουν αρμονικά, ένα εργαστήρι αγιογραφίας κι ένα μικρό οινοποιείο, σε παραδοσιακά, πλήρως αναπαλαιωμένα, πετρόχτιστα σπίτια του 19ου αιώνα. Στο Οινοποιείο Γκούμα θα βρείτε μόνο ποικιλίες δεμένες με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ιονίου: σπάνιο, κόκκινο Αυγουστιάτη και χρυσοκίτρινο Βοστιλίδι.

Sellas Winery

Η φύτευση και η ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια από την οικογένεια ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50. Το οινοποιείο ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Σελλά και η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2001. Με την επέκταση που έγινε στη συνέχεια, οι αμπελώνες τώρα ανέρχονται στα 80 στρέμματα. Το 2016 ήταν κομβικός χρόνος, καθώς τότε ανέλαβε τα ηνία η νέα γενιά. Έτσι ξεκίνησε και η φύτευση νέων ποικιλιών.

Οινοποιείο Λιεπούρη

Οι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κερατέας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής. Η γεωγραφική θέση της πόλης –χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάνειο και σε υψόμετρο 190 μέτρων–, σε συνδυασμό με την κοντινή απόστασή της από τις γύρω ακτές, την καθιστούν από τις πλέον ευνοϊκότερες περιοχές για την καλλιέργεια αμπελιού. Οι δύο βασικοί συντελεστές της επιβίωσης των αμπελώνων είναι η ποιότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους και το κλίμα της αττικής γης. Συγκεκριμένα, τα ήπια χαρακτηριστικά των εποχών του έτους και οι θαλάσσιες αέριες μάζες διαμορφώνουν ένα άριστο περιβάλλον για την καλλιέργεια και τη βιωσιμότητα του σταφυλιού.

Αμπελώνες Κακουλίδη

Με έδρα το μικρό αγροτικό χωριό Σφενδάμη στην Πιερία, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου που δεσπόζει στις τριγύρω πεδιάδες και με θέα το Αιγαίο, οι αμπελώνες του αντλούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους από το ξεχωριστό τοπίο που τους περιβάλλει. Ο συνδυασμός χαμηλού υψόμετρου και μέτριας υγρασίας, που κυμαίνεται γύρω στο μηδέν, μαζί με τη δροσερή θαλασσινή αύρα που ταξιδεύει ανάμεσα στα φύλλα των αμπέλων, δημιουργούν ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια των επιλεγμένων ποικιλιών. Οι αμπελώνες χωρίζονται σε τρία διακριτά τμήματα, σε έκταση σχεδόν 40 στρεμμάτων. Καλλιεργούνται 6 διαφορετικές ποικιλίες κρασοστάφυλων – Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Σε κάθε ποικιλία προσφέρεται ξεχωριστή φροντίδα, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τους χρόνους της.

Πληροφορίες

Καλλιτεχνικά δρώμενα, που περιλαμβάνουν DJ sets, θεατρικά, εκπαιδευτικά σεμινάρια και προβολές οινικών ντοκιμαντέρ, θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ όλες τις ώρες, ενώ παιδικές δραστηριότητες θα κρατούν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.wineandartfestival.gr

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου 11:00-13:00 (μόνο για επαγγελματίες) και 13:00-20:00 (για το κοινό) | Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής: Πειραιώς 256, Αθήνα

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τέχνη από Κρασί: Workshop Φιλανθρωπικού Χαρακτήρα στο WSPC

Wine Battle: Πώς Εντοπίζουμε την Οξύτητα και σε τι Χρησιμεύει

#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2022

Ωδή στο Κεφαλλονίτικο Terroir: Τα Ροζέ του Νησιού

butari

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Πηγή: ΑΘΗ ΝΕΑ