Τίτλοι

Αδελφοποίηση του Εδιμβούργου με την Αθήνα ή και το Αντίστροφο, και το Εδιμβούργο του Νότου

Φωτογραφία: Σήμερα (28.11.2019) ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας Παναγιώτης Νόιφελτ, με τη Fiona Hyslop, Υπουργό Πολιτισμού, Τουρισμού και Πολιτιστικών Υποθέσεων Σκωτίας.

Η σχέση μου με τη Σκωτία σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο μετρά παραπάνω από μια δεκαετία, με ετήσιες τακτικές συναντήσεις με ερευνητές πολιτιστικής οικονομίας και πολιτικής σε φόρα και εργαστήρια (ανά τον κόσμο) και με υψηλά στελέχη οργανισμών του Υπουργείου Πολιτισμού της Σκωτίας, κυρίως με την ιδιότητα του Ιδρυτή και Προέδρου του ομίλου του Διεθνούς Ανεξάρτητου αλλά και του Προέδρου του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας.

Είναι προσωπικός μου στόχος και στοίχημα να συμβάλλω στο να γίνει η Ελλάδα Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτιστικής Πολιτικής και Οικονομίας. Μέχρι τώρα έχουμε και έχω καταφέρει πολλά.

Φέτος, στο 10ο ICCEDA 2019 συνέδριο (που είναι πια θεσμός του κλάδου της πολιτιστικής οικονομίας, πολιτικής και ανάπτυξης και μοναδικό Brand Name διεθνώς αλλά και ίσως ένα από τα πιο παλαιά γεγονότα στο είδος του), που εστιάζει στην Πολιτιστική και Δημιουργική Οικονομία και Ανάπτυξη, είχαμε την τιμή να έχουμε κοντά μας ως κεντρική ομιλήτρια τη CEO του Εdinburgh Fringe και το επιτελείο της. Κάθε χρόνο έχουμε κοντά μας ισχυρές προσωπικότητες των κλάδων του πολιτισμού και της διαχείρισης.

Στις προγραμματισμένες συζητήσεις που έγιναν στο 10ο ICCEDA 2019 από τις δυο ομάδες εργασίας, του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας και του Φεστιβάλ Εδιμβούργου, πρότεινα από θέση ευθύνης εκπροσωπώντας το Συμβούλιο Τεχνών, την αδελφοποίηση των δυο πόλεων αρχικά και ένα γέννημα αυτής της αδελφοποίησης, θα είχε καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και οικονομικό ενδιαφέρον να οργανωθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των δυο Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ Εδιμβούργου με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (μένει να γίνει διάλογος -αν δεν έχει γίνει ήδη- καθότι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου δεν συμμετείχε αρχικά στο συνέδριο, ούτε στις συναντήσεις). Στην πρόταση που έγινε, το Συμβούλιο Τεχνών εισηγήθηκε το Εθνικό Θέατρο να είναι πρωτοστάτης σε μια τέτοια πρωτοβουλία καθώς ως Εθνικό Θέατρο ιδρυτικά και καταστατικά εκφράζει από θέση (θεσμικά) ολοκληρωμένες τις παραστατικές τάσεις του τόπου σε επίπεδο διαχείρισης και παραγωγικών μοντέλων ανάλογων του εξωτερικού.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση ο ρόλος του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας υπήρξε και είναι καθαρά και μόνο εισηγητικός. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι με έναυσμα το ICCEDA συνέδριο, αξιοποιούνται μέσα από αυτού του χαρακτήρα τις εισηγήσεις, σμιλευμένες διεθνείς σχέσεις των διοργανωτών. Κάτι ανάλογο έχει γίνει αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

Επανερχόμενος στην πρόταση, το σκεπτικό κάτω από αυτό είναι ότι, εφόσον το Εδιμβούργο ονομάζεται και διαφορετικά η «Αθήνα του Βορρά», μια ονομασία που είναι παγκόσμια γνωστή, γιατί να μην διοργανωθεί στην Αθήνα κατά το μήνα Μάιο (πριν από το Φεστιβάλ Αθηνών) το «Εδιμβούργο του Νότου». Τα προτερήματα αυτής της πρότασης είναι πολλά.

Αύξηση της χρονικής περιόδου των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Δημιουργία θέσεων εργασίας
Τόνωση του τουρισμού και αξιοποίηση των τουριστικών ροών κατά το μήνα Μάιο
Ενθάρρυνση των συνεργασιών των καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων στις δυο πόλεις
Ενίσχυση της διεθνούς προβολής των δυο φεστιβάλ
Δημιουργία νέας αγοράς του Φεστιβάλ Εδιμβούργου
Δημιουργίας νέας αγορά και επέκταση της ήδη υπάρχουσας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Άμεση επικοινωνία πολιτιστικών φορέων με το Φεστιβάλ Εδιμβούργου καθώς θα υπάρχει επενδυμένο συμφέρον και κοινό πεδίο
Προσέλκυση πόρων καν δημιουργία νέων χρήσεων
Ανάπτυξη σχέσεων άλλων συνδεδεμένων βιομηχανιών με τις παραστατικές τέχνες
Ενθάρρυνση των μεγάλων συναντήσεων-εκδηλώσεων του Εδιμβούργου σε διαφορετικούς κλάδους όπως αυτούς της τεχνολογίας και του τουρισμού να στηρίξουν νέες αγορές και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα ενισχύοντας και τις διαβαλκανικές σχέσεις διεθνώς με κέντρο την Ελλάδα.
Η αδελφοποίηση μπορεί να δημιουργήσει νέες σχέσεις σε επίπεδο θεατρικού τουρισμού σε διεθνώς και αύξηση της παραγωγικότητας των ελληνικών πολιτιστικών φορέων μέσα από κοινά προγράμματα των δυο πόλεων και των δυο φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Εδιμβούργου συγκεντρώνει σχεδόν 3 εκατομμύρια θεατές το χρόνο (κυρίως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ) και συνδέεται άμεσα με όλα τα υπόλοιπα φεστιβάλ και συναντήσεις της περιοχής με τη συνεργασία του Δήμου και των πολιτιστικών δομών και φορέων

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη συνάντηση των φορέων έγινε στο Εθνικό Θέατρο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Λιγνάδη, οι προτάσεις του κ. Λιγνάδη με την υποστήριξη και τις εισηγήσεις των συνεργατών του, ήταν ουσιαστικές και ενθαρρυντικές.

Οι δύο δήμαρχοι των Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης και του Εδιμβούργου Lord Provost έχουν ξεκινήσει ήδη το διάλογο, και έχει ήδη ενημερωθεί το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού της Σκωτίας.

Πιστεύω πως δεν υπάρχει χώρος για δεύτερες σκέψεις που να εμπεριέχουν τη ματαιότητα άλλων καιρών, όταν πρόκειται για ανάπτυξη. Το λόγο έχουν μόνο οι συνεργασίες και η ανθρωποκεντρική σκέψη προς όφελος των πολιτών και των χωρών.

Παναγιώτης Νόιφελτ

Μοιραστείτε το...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email