Πρόταση του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας προς τον Υπ. Οικ., κ. Σταϊκούρα, για την Οικονομική Στήριξη των κλάδων του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Εκπαίδευσης.

Τα έσοδα που δημιουργεί ο πολιτισμός στο κράτος, δηλαδή τα κεφάλαια που δημιουργούν οι πολιτιστικοί φορείς, οι πολιτιστικές δράσεις, ο τουρισμός, οι κοινωνίες και οι αγορές, στο πλαίσιο των μνημονιακών συμφωνιών, το κράτος υποχρεούται να τα αποδίδει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αδυνατεί να παρουσιάσει την καθαρή εικόνα των εσόδων που παράγουν οι κλάδοι του πολιτισμού για λόγους πολιτικούς και οικονομικής διαχείρισης. Αυτό είναι κάτι που κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τα λιγότερα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και τα μεγαλύτερα κενά στους τομείς των δημιουργικών βιομηχανιών, των τεχνών και του πολιτισμού (βλ UNCTAD και EC).

ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός (ελλείψει άλλων ισχυρών βιομηχανιών ανάλογου χαρακτήρα στην Ελλάδα), πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος από τις παθογένειες ενός συστήματος που όπως φαίνεται αδυνατεί να κατανοήσει τις προτεραιότητές του και να στηρίξει το λαό του και τον πολιτισμό του.

Στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες επηρεάζονται και βάλλονται έμμεσα ή άμεσα από την κακοδιαχείριση των τομέων του πολιτισμού και του τουρισμού. Καλλιτέχνες, δημιουργοί, προμηθευτές, μεταφορείς, τεχνικοί και τεχνίτες, από τους επισκέπτες, τους ακροατές και τους πελάτες, στις συνδεδεμένες βιοτεχνίες, μέχρι τη ΔΕΗ, όλοι βάλλονται.

Το αίτημα του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας, με ανοιχτό σχόλιο, προς τον Υπ. Οικ., κ. Σταϊκούρα, είναι το εξής:

Προτάσεις

  1. Να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξαιρεθούν τα κεφάλαια που παράγει ο πολιτισμός και ο τουρισμός, για 2 έτη τουλάχιστον, από το σύνολο των κεφαλαίων που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΚΤ λόγω μνημονίου.
  2. Εναλλακτικά η κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΚΤ με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαιτήσει το ελάχιστο 10 δις Ευρώ ανά έτος για τη στήριξη των πληγέντων κλάδων του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Τα κεφάλαια αυτά δεν θα πρέπει να διατεθούν ως δάνεια, αλλά μέσω προγραμμάτων απευθείας στις ομάδες ενδιαφέροντος (Stakeholders).

Δηλαδή οι κινήσεις που δημιουργούν οι κλάδοι του Πολιτισμού να επιστρέψουν στην κοινωνία επίσης μέσα από τους κλάδους του πολιτισμού και τις τέχνες, τις τοπικές κοινωνίες και τις κινήσεις που δημιουργεί ο τουρισμός. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα είναι σημαντικό να επιστρέψει στο μετερίζι τους και να διατεθεί για τις πολιτιστικές δράσεις, για την εκπαίδευση και τον τουρισμό, καθώς θα αποφέρει πολύ άμεσα επιστροφές που θα μπορέσει η πολιτεία να διαθέσει στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες.

Είναι γνωστό πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός παράγουν άμεση και “ζεστή” ρευστότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα, είναι έτοιμη να στηρίξει μια τέτοια πρόταση, καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι τον όγκο των επιστροφών που παράγει η κάθε επένδυση από την πολιτεία στον πολιτισμό. Δεν είναι τυχαία η εύλογη επένδυση των 5 δις σε ευρώ τον προηγούμενο μήνα από τη Γερμανία υπέρ των κλάδων του πολιτισμού.

Παναγιώτης Νόιφελτ
Εκ μέρους του
Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας

Φωτογραφία: Συνέδριο για τον Πολιτισμό και τις Δημιουργικές Βιομηχανίες ΥΠΠΟ Ισπανίας, Πανεπιστήμιο του Σανταντέρ, Ισπανία.