ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η δημόσια συζήτηση για την ιστορία και το μέλλον του θεάτρου στην περιφέρεια, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 (10:00-14:30) στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. , Σκηνοθέτες και Διοικητικοί, Πολιτιστικοί και Πολιτισμικοί Διαχειριστές και Οικονομολόγοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για μια ουσιαστική συνάντηση που τιμά τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και το έργο της.

Είναι «μια ευκαιρία να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δεκαετία να βρούμε ένα πλαίσιο αναφοράς. Ένα πλαίσιο στο οποίο η περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού είναι απαραίτητη παράμετρος συγκρότησης ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής. Μέσα σ’ αυτό, το θέατρο, το βιβλίο αλλά και όλες οι τέχνες θα πρέπει να κατέχουν κεντρικό ρόλο».

Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι συνυφασμένα με το όνομα της Μελίνας, που πρώτη εμπνεύστηκε και έκανε πράξη ένα περιφερειακό θεατρικό δίκτυο, το οποίο εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές προσπάθειες για πολιτιστική αποκέντρωση και εκδημοκρατισμό της θεατρικής ζωής.

Από τη δημιουργία του θεσμού έχουν περάσει 36 χρόνια σημαντικών αλλαγών και νέων πολιτισμικών συνθηκών, οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη όχι μόνο να θυμηθούμε το παρελθόν αλλά και να εστιάσουμε στο μέλλον του θεάτρου στην περιφέρεια. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε σήμερα τον τρόπο που το θέατρο θα ενταχθεί στον σχεδιασμό της περιφερειακής πολιτικής σύγχρονου πολιτισμού, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη στρατηγικό στόχο του ΥΠΠΟΑ.

Στη σύσκεψη θα εκπροσωπηθηκαν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από όλη την Ελλάδα και θα συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου, συνδεδεμένα με την ιστορική εξέλιξη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εκπρόσωποι από το Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό στην περιφέρεια. Για τους θεματικούς άξονες στο τραπέζι του διαλόγου, η Μυρσίνη Ζορμπά σημειώνει ότι «θα συνδυάσουμε τις τέχνες με τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλαμβάνει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα, την ενθάρρυνση της συμμετοχής καλλιτεχνικών ομάδων και νέων δημιουργών, τις συμμετοχικές πρακτικές, τη βιωσιμότητα και τη ζωντανή και συνεχώς ανατροφοδοτούμενη σχέση με την τοπική κοινωνία». Παρόντες οι: Άννα Βαγενά, Θέμης Μουμουλίδης, Θοδωρής Γκόνης, Βαρβάρα Δούκα, Θανάσης Αθανασόπουλος, Γρηγόρης Γαλάτης, Λευτέρης Γιοβανίδης, Θωμάς Λιάλιος, Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Γιάννης Μαργαρίτης, Ρήγας Αξελός, Λυδία Κονιόρδου, Παναγιώτης Νόιφελτ, Ολγα Γρατσανίτη, Γιώργος Λιόντος αλλά και νέοι σκηνοθέτες και τα πολύτιμα στελέχη του υπουργείου. Η απουσία του αγαπημένου ιστορικού στελέχους του ΥΠΠΟΑ, Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλου έγινε αισθητή.

Συναντήσεις εκπροσώπων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, αλλά και σε άλλους χώρους με πρωτοβουλίες των εκάστοτε υπουργών Πολιτισμού ή τοπικών παραγόντων και δικτύων, έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει πλούσια αρθρογραφία για το θέμα.