Στο… σανίδι των κινητοποιήσεων ηθοποιοί- καλλιτέχνες: Η “κηδεία” του Πολιτισμού και η νέα προσφυγή στο ΣτΕ ακύρωσης του Διατάγματος 85/2022

Κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Το συμβολικό δρώμενο που διοργάνωσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και με πορεία προς το Σύνταγμα.

Παρά την προ ημερών συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων δραματικών- καλλιτεχνικών σχολών κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 85/2022).

Όπως είχε ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος προχώρησε σε 24ωρη απεργία και σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης του επίμαχου ΠΔ 85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διοργανώνοντας μάλιστα και ένα συμβολικό δρώμενο και «κηδεύοντας» τον Πολιτισμό.

Σε ένδειξη συμβολισμού, οι διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν την «κηδεία» του πολιτισμού με αρκετούς να φορούν μαύρα ρούχα, κάποιους να κρατάνε κηδειόχαρτα και άλλους να κουβαλάνε μέχρι και «φέρετρο» στην πορεία από το ΣτΕ μέχρι το Σύνταγμα.

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Σε επιφυλακή παραμένει όπως έγραψε το dikastiko.gr ο καλλιτεχνικός κόσμος έως ότου λάβει γραπτές εγγυήσεις για όσα συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους των σωματείων και των δραματικών σχολών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο της κυβέρνησης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών έως το 2025. O πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το ΠΔ, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν θα προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.
Συνάντηση με Μητσοτάκη

ΠΔ 85/2022: Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Όπως πάντως ανέφερε για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων η Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Παρασκευή 17/2 συνεχίζουμε με 24ωρη Απεργία και με κατάθεση αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00 π.μ.) στο Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώνουμε κινητοποίηση και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το Σύνταγμα.

Τεράστιο είναι το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα μας για την τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Προεδρικό Διάταγμα 85/22. Καθώς και για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για την υπαγωγή των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την παροχή σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων στο σπουδαστικό σώμα.

Μηνύματα αλληλεγγύης καταφθάνουν καθημερινά από εκατοντάδες Συλλόγους, Σωματεία, Ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, το Εξωτερικό στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία μας.

Ανακοίνωση συμπαράστασης έχουν εκδώσει η FIA, η FERA, το ΕΘΝΙΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ SFA και η ΓΕΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ CGT. Καθώς και μία σειρά συνδικάτων από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αντιδράσεις ηθοποιών- καλλιτεχνών
Σύμφωνα με το dikastiko.gr στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν ηθοποιοί-καλλιτέχνες, ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, φοιτητές των Σχολών αυτών και απόφοιτοι ζητώντας την ακύρωση ως αντισυνταγματικού και αντίθετου στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία του Προεδρικού Διατάγματος 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, ως προς την πρόσληψη και την σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών αυτών, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Πηγή: DIKASTIKO.GR