ΚΙΝΗΜΑ “ME TOO”, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΧΝΩΝ

Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

admin@artscouncil.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλοι μας έχουμε συνταραχτεί από τις καταγγελίες πολιτών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Οι αποκαλύψεις παρουσιάζουν έναν κόσμο ζοφερό, κρυμμένο στις γκρίζες πλευρές του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Ελλάδας, με συμμέτοχους την πολιτεία και την κοινωνία.

Το Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, βίαιης συμπεριφοράς, έμφυλης βίας, σεξισμού, ρατσισμού, επαγγελματικής υποβάθμισης, αποκλεισμού, εκμετάλλευσης των ανθρώπων και των χώρων εργασίας.

Το Συμβούλιο Τεχνών που έχει υποστεί αποκλεισμούς από συστημικά και παραδοσιακά κέντρα φορέων διαχείρισης και οικονομίας πολιτιστικού και πολιτισμικού έργου, αντιτίθεται σε κάθε μορφή βίας, απομόνωσης, κατάχρησης εξουσίας, τάσης αποπολιτισμού και εξαθλίωσης.

Με έναυσμα την τρέχουσα ενημέρωση επί των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης και μορφών βίας, συνοδευόμενες από παρατυπίες εργασιακών και υποβάθμιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητάμε πλήρη διερεύνηση, ευαισθητοποίηση και διαφάνεια.

Μέσα στην παρούσα κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ταραχή και κλιμακούμενη ένταση, καταδικάζουμε προσπάθειες ή δημόσιες προβολές από όπου και αν αυτές προέρχονται, προς όφελος πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Καταδικάζουμε την εργαλειοποίηση συνθηκών, καθώς επίσης και την ακροθιγώς έμμεση και αμφίβολη παρουσίαση ή στοχοποίηση χώρων, κλάδων και προσώπων που από άγνοια ή στοχοθετημένα δημιουργούν τοξικό περιβάλλον, διαβολή και μίσος.

Τέτοιες αυθαίρετες ή αυθόρμητες παρορμήσεις κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τη δικαιοσύνη και σύσσωμη την πολιτεία στο έργο τους, ώστε να προβούν σε μια ώριμη, ουσιαστική αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Το Συμβούλιο Τεχνών, τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρουσιάζει νέες μορφές και πρακτικές επικοινωνίας, πολιτιστικής διαχείρισης, οικονομίας και διπλωματίας, στηρίζοντας με άμεσο και έμμεσο τρόπο το πολιτιστικό, ανθρώπινο, δημιουργικό, δυναμικό του τόπου.

Οι δράσεις μας συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάταση και ενσωμάτωση φορέων στην παραγωγή. Θεωρούμε πως σε αυτούς τους δύσκολους και ζοφερούς καιρούς, δεν υπάρχει χώρος για λάθη, λήθη ή ανώριμες και φτωχές πολιτικές και κλαδικές αστοχίες.

Οι πρακτικές, μεθοδολογίες και νοοτροπίες αποδοχής, καλής θέλησης, κατανόησης και ορθής διαχείρισης εμποδίζουν την ανάπτυξη απαράδεκτων συμπεριφορών. Οι ίδιες θέσεις στηρίζουν παντού το κύρος και τις αρχές των θεσμών και του πολιτισμού.

Οι καλές πρακτικές ενθαρρύνουν και απελευθερώνουν τους καλλιτέχνες ώστε να εκφράσουν την τέχνη και τις απόψεις τους με θάρρος και ευσυνειδησία, θωρακίζοντας συνολικά τους κλάδους των δημιουργικών βιομηχανιών, του πολιτισμού και την κοινωνία.

Θεωρούμε πως η πολιτεία έχει τεχνηέντως αμελήσει το σύνολο των κλάδων των τεχνών και του πολιτισμού που έμπρακτα έχουν συνεισφέρει και έχουν στηρίξει τον τόπο οικονομικά, σε περιόδους ύφεσης και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αρνητικές και τοξικές τάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση νοοτροπιών που συντελούν στη δημιουργία κλίματος φόβου και εξαναγκασμού, σε ένα δημιουργικό πεδίο που ταλανίζεται από τη δυστοκία και πενία και ανομολόγητους κανόνες.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενσκήψουν με σοφία στα θέματα πολιτισμού και να στηρίξουν τον αγώνα κατά της βίας, αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας.

Ζητάμε το όραμα για το αύριο, που δημιουργεί θέματα για διάλογο και παροτρύνει τους πολίτες να δώσουν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα που τους απασχολούν σήμερα. Ζητάμε τη διέγερση της κοινωνικής δημιουργικότητας που φανερώνει κίνητρα και διαθέσεις.

Ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες του καταστατικού, ενιαίου και ενωτικού πνεύματος του Συμβουλίου Τεχνών και τις δυναμικές προσπάθειες πολιτιστικών οργανισμών. Ζητάμε την απελευθέρωση των συμπράξεων στη μάχη κατά του σκοταδισμού.

Ζητάμε ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στην πολιτεία, τους πολιτιστικούς φορείς πολιτιστικής διαχείρισης και την κοινωνία. Η κακοδιαχείριση όλων αυτών και οι αστοχίες δρουν ενάντια στην ανάπτυξη υγιών αναφορών, συμπεριφορών και αποτελεσμάτων των ανθρώπων και του πολιτισμού.

Το Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας στέκεται ακέραιος σύμμαχος των τεχνών, των γραμμάτων και του πολιτισμού, και συμπαραστάτης όλων αυτών που τον προάγουν, γιατί η εξέλιξη ενός οράματος πολιτισμού σε έργο εξαρτάται από τη σύγκλισή του με τους κανόνες.

Παναγιώτης Νόιφελτ

Ιδρυτής και Πρόεδρος

Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0N4s9ZdcQRitwHREHLreSHq5p7DGRwG2u7amsuxaZGPfrRKyWi9G6B7j4g2ALUvdfl&id=215895608589272

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:share:6961960159845724160?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_ios_twitter_share&utm_content=post

Στον ωραίο κήπο του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – , παρευρεθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην παρουσίαση του βιβλίου “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ” (ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ) του δημοσιογράφου Kostas Laskaratos

Για το βιβλίο, που αναφέρεται και σ…https://lnkd.in/dyBvx2QJ

Load More