Γιατί χρησιμοποιήθηκε η λέξη «Κάλεσμα», αντί της λέξης «Πρόσκληση», όταν ανακοινώθηκε ανοιχτά η πρόταση του Συμβουλίου Τεχνών στους ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού;

Απάντηση σε σχόλιο αναγνώστη.

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.

Υπήρξε ο ίδιος προβληματισμός πριν την ανάρτηση. Η παρατήρησή σας είναι σημαντική.

Από θέση, επιλέχθηκε να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη «πρόσκληση», καθώς αυτήν την αναμενόμενη Πρόσκληση και το περιεχόμενό της επί της συνθήκης και των αρχών που προτείνεται από το Συμβούλιο, θα την αναδείξει η κινητικότητα των ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, που θα ανταποκριθούν σε αυτό το αρχικό κάλεσμα.

Το ενδιαφέρον, τα χαρακτηριστικά, οι επιλογές και ο προσανατολισμός των καλλιτεχνών, τεχνιτών και δημιουργών, και όχι οι προσδοκίες μας, θα δημιουργήσουν το περιεχόμενο του διαλόγου και της Πρόσκλησής μας, προς όλο αυτό το ανθρώπινο, τεχνικό, δημιουργικό και εταιρικό δυναμικό.

Επίσης αποφεύχθηκε να χρησιμοποιηθεί η λέξη «ανακοίνωση» ακριβώς γιατί η όποια Ανακοίνωση θα προκύψει από το έργο και όχι πριν από αυτό.

Το μοντέλο διαχείρισης που προτείνεται είναι συγκεκριμένο και σίγουρα διαφορετικό από τα υπάρχοντα.

Το Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας έχει την υποχρέωση να προχωρήσει προσεκτικά, ορθολογικά, με σταθερό βηματισμό, και με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση των μοντέλων διαχείρισης, προώθησης και χρηματοδότησης των κλάδων των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.


Σας ευχαριστώ και πάλι,

Παναγιώτης Νόιφελτ

Φωτογραφία: 7th International Cultural and Creative Ecomony and Development, Athens, 2016, Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης.