ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ Λήδα Πρωτοψάλτη

Έζησα κάνοντας αυτή τη δουλειά, που για μένα δεν ήταν επάγγελμα. Ήταν η τέχνη μου. Πικρία δεν αισθάνθηκα. Έζησα σκληρά αλλά είμαι ευχαριστημένη. Στην πορεία μου την καλλιτεχνική, δεν έδωσα σημασία στο χρήμα. Δεν κυνήγησα δόξα, προβολείς, πούπουλα και φτερά.

Έγινα ηθοποιός για άλλους λόγους. Πολλές φορές θυμάμαι τα νιάτα μου. Την εποχή που ήμασταν νέοι και παθιασμένοι. Τις ατέλειωτες συζητήσεις μας για το θέατρο. Ονειρευόμασταν να αλλάξουμε τον κόσμο.

Το πιστεύετε;

Η τέχνη μας ενώνει. Όταν έπαιζα το ”Σωτηρία με λένε” είχα την ευτυχία να ανέβει το κοινό, στο τέλος της παράστασης, στη σκηνή χειροκροτώντας. Ξέρετε, είναι δύσκολο ν’ ανεβάσεις τον κόσμο στη σκηνή. Ήταν σπουδαία εμπειρία. Πολύ συχνά, βλέπω στα όνειρά μου ότι ανεβαίνει ένα έργο, κι εγώ λίγο πριν ανοίξει η αυλαία δεν έχω ιδέα τι έργο ανεβάζουμε. Κι άλλες φορές βλέπω ότι δεν ξέρω τα λόγια. Αυτοί είναι οι δύο πιο κοινοί εφιάλτες των ηθοποιών.

Η τέχνη θέλει αφοσίωση, απαιτεί συγκέντρωση. Η διαδρομή του ηθοποιού είναι δύσκολη, βασανιστική και με μεγάλες εκρήξεις. Ο ηθοποιός αγωνιά, αποκτά πείρα και βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση. Έμαθα να υπηρετώ το έργο, τον ρόλο, και να εμβαθύνω. Με τα έργα δεν ξεμπερδεύεις ποτέ. Τον ρόλο τον παίζω ακόμα και στον ύπνο μου. Μόλις κλείσω τα μάτια αρχίζει η διεργασία η εσωτερική.

Το θέατρο αφυπνίζει συνειδήσεις αλλά αυτό απαιτεί, και ο θεατής να έχει ανοικτούς ορίζοντες. Έκανα καλά που έμεινα στο Θέατρο Στοά. Με στεναχώριες, με δυσκολίες, αλλά με μια αξιοπρέπεια. Κάναμε αυτό που πιστεύαμε. Είναι μεγάλη υπόθεση να κάνεις αυτό που πιστεύεις, Θεού δώρο. Τη μάχη μας τη δώσαμε πάνω στη σκηνή.

Αυτό ήταν το επάγγελμά μας, αν θέλεις να το πεις επάγγελμα. Αυτό που κάνουμε εμείς οι ηθοποιοί- όσοι το κάνουμε έτσι όπως νομίζω εγώ – δεν έχει πληρωθεί ποτέ. Καταθέτεις επάνω στη σκηνή κομμάτια από τον εαυτό σου, τη ζωή σου, και αυτό ο κόσμος το εισπράττει.

Μην ακούτε τις ανοησίες που λένε για το κοινό. Όλοι έχουν μια ευαισθησία που όταν τους την αγγίξεις, μπαίνουν μέσα στο κόλπο.

Λήδα Πρωτοψάλτη 27 Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Πηγή: Facebook & Πρόσωπα