ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2020, «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 με κεντρικό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση», προγραμματίζει τις παρακάτω δράσεις:

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 

Εγκαίνια εικαστικής εγκατάστασης | Διεθνές εικαστικό project: «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα»

Αφετηρία αποτελούν τα έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα κιμονό με ζώνη Obi από χειροποίητο Washi ιαπωνικό χαρτί σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi, Γαλλία). Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες Σταύρου Παρχαρίδη, Everett Kennedy Brown (Αμερική-Ιαπωνία) και Masashi Nakamura (Ιαπωνία).

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 

Εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami

Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 

Online δράσεις

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα του ΑΜΘ θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εορτασμού οι παρακάτω οn line δράσεις – παρουσιάσεις:

  • Ψηφιακή έκθεση με έργα των συμμετεχόντων στη δράση «Κατασκευάζω χάρτινο πουλί με την τεχνική origami».
    Στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ (https://www.amth.gr/education/programs/gia-oikogeneies/menoyme-spiti-kai-kataskeyazoyme-ena-poyli-origami) παρουσιάζεται ο τρόπος κατασκευής ενός χάρτινου πουλιού με κινούμενα φτερά με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami.
  • Θεματικές ξεναγήσεις:
    • Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ευρήματα-Findings» από τον Άρη Κατσιλάκη, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ. Τα έργα, που µοιάζουν να ήρθαν στο φως από µία µελλοντική ανασκαφή, αποδίδουν γλυπτικές φόρμες που συμπλέκουν φυσικές μορφές (φυτά, κουκούλια, καρπούς) με απολιθώματα και ζωτικά ανθρώπινα όργανα, βιομηχανικά αντικείμενα και κατάλοιπα, εργαλεία, νάρκες βυθού και αντιασφυξιογόνες μάσκες, δημιουργώντας μία εικαστική πρόταση στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας
    • «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα», παρουσίαση του διεθνούς εικαστικού project μέσα από το βλέμμα του σκηνοθέτη και φωτογράφου Σταύρου Παρχαρίδη και τον λόγο της εικαστικού και συγγραφέα Μαρίας Παπατζέλου.
  • Διαδικτυακή προβολή της μουσικής εκδήλωσης «Επιστρέφοντας στην κανονικότητα…πολύ σχολαστικά» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

Την Παρασκευή 25η είσοδος στην εκδήλωση των εγκαινίων είναι δωρεάν.

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

Ημερομηνία:
25/09/2020 – 27/09/2020
Ώρα Έναρξης:
19:00, 11:00-13:00
Τόπος:
Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης
Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ηλεκτρονική Διεύθυνση:
https://www.amth.gr/news/eyropaikes-imeres-politistikis-klironomias-0
Θέμα:
Εικαστικές Τέχνες, Νεώτερος Πολιτισμός
Ετικέτες:
Εικαστικές τέχνες
Πληροφορίες για τον Πολίτη:
​Τίτλος εκδήλωσης: Εγκαίνια της περιοδικής συλλογικής εικαστικής έκθεσης «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα»Ημερ/νία: 25 Σεπτεμβρίου 2020Ώρα: 19:00Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων  Ι. ΒοκοτοπούλουΤίτλος εκδήλωσης: Εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιού με την τεχνική χαρτοδιπλωτικής origamiΗμερ/νία: 26 Σεπτεμβρίου 2020Ώρα: 11:00-13:00Χώρος: Αίθριο ΜουσείουΤην Παρασκευή 25 η είσοδος στην εκδήλωση των εγκαινίων είναι δωρεάν.Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.
Εκδηλώσεις:
Εγκαίνια της εικαστικής περιοδικής έκθεσης του Άρη Κατσιλάκης «Ευρήματα – Findings»Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Άρη Κατσιλάκη με τίτλο «Ευρήματα-Findings»
Έτος:
2020