Επιστολή παράτασης θεατρικών παραγωγών και δράσεων, προς το ΥΠΠΟΑ.

Παρακαλούμε όσοι περισσότεροι συνυπογράψουν (φορείς επιχορηγούμενοι ή εκπρόσωποι των επιχορηγούμενων φορέων) για να αποσταλεί το συντομότερο δυνατό στο ΥΠΠΟΑ. Για ενδείξεις ενδιαφέροντος, συμπαράσταση και υπογραφές, παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο στο τέλος της επιστολής.

Αθήνα 31/3/2021

Προς: κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη,

Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κοινοποίηση: κ. Λίνα Μενδώνη,

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Άννα Καλαφατάκη,

Προϊσταμένη του τμήματος Θεάτρου και Χορού.

ΘΕΜΑ: <<Παράταση του χρόνου υλοποίησης των επιχορηγούμενων θεατρικών παραγωγών και δράσεων για το 2020-21>>

Αξιότιμοι/ες

Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε το επείγον ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των επιχορηγούμενων θεατρικών παραγωγών και δράσεων για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 καθώς και αυτές της περιόδου 2019-2020 που δεν πρόλαβαν ποτέ να ολοκληρωθούν.

Το 2020 επιχορηγήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ εκατόν έντεκα φορείς για υλοποίηση θεατρικών παραγωγών και δεκαπέντε φορείς για υλοποίηση θεατρικών δράσεων. Η πλειονότητα αυτών είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στις δοθείσες από το ΥΠΠΟΑ καταληκτικές ημερομηνίες της 30ης/06/21 και της 31ης/12/21 λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19.

Αντίστοιχα, εξαιτίας της πανδημίας, 64 περίπου παραγωγές από την προηγούμενη χρονιά που δεν πρόλαβαν να παρουσιαστούν είναι αδύνατον να προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/05/2021 που έχει δοθεί προθεσμία. Οι δραστηριότητες των εταιρειών που έχουν αναλάβει την παραγωγή έχουν ανασταλεί και τα θέατρα παραμένουν κλειστά με ρητή κρατική εντολή, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για άμεσο άνοιγμα, πολύ δε περισσότερο όσον αφορά τους κλειστούς θεατρικούς χώρους.

Το ενδεχόμενο ανοίγματος των χώρων θεάματος την περίοδο του Φθινοπώρου δεν λύνει το πρόβλημα, με δεδομένο ότι είναι ανέφικτο λόγω του αριθμού των επιχορηγούμενων παραγωγών, να πραγματοποιηθούν όλες μαζί την ίδια περίοδο.

Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί καθότι οι συντελεστές των παράγωγών δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι ταυτόχρονα σε τόσες δουλειές, αλλά ακόμη κι αν εφευρίσκαμε καινούριους συντελεστές και γίνονταν εκ του μηδενός καινούριοι θίασοι σε κάθε παράσταση και πάλι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τόσων σκηνών για να φιλοξενηθούν. Άλλωστε, οι ίδιοι οι θεατρικοί επιχειρηματίες θα ανοίξουν τα θέατρά τους με παραγωγές οι οποίες είναι ήδη έτοιμες και διακόπηκαν λόγο πανδημίας και περαιτέρω είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν λόγω της επισφαλούς κατάστασης να αναλάβουν εύκολα μια νέα παραγωγή.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς και πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο του θεάτρου που παραμένουν αναγκαστικά άνεργοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν με ασφάλεια το οτιδήποτε σε σχέση με την καλλιτεχνική σεζόν που εκκινεί πια το Φθινόπωρο. Για όλους αυτούς τους λόγους αιτούμαστε την άμεση παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υλοποίησης των θεατρικών παραγωγών και δράσεων, προκειμένου τα έργα να μπορέσουν να προγραμματιστούν επαρκώς σε επίπεδο προβών και να υπάρχει χρονικό περιθώριο ώστε να ενταχθούν ομαλά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των χώρων στους οποίους θα φιλοξενηθούν .

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράταση που είχε δοθεί για τις θεατρικές δράσεις έως την 30η/6/21 και των επιχορηγούμενων παραστάσεων 2019-2020 που δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους ως 31/05/2021 , δεν κατέστη αρκετή και δεν έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθούν οι δράσεις και παραστάσεις, καθώς οι συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψαν καμία συνάθροιση υπό κανένα πλαίσιο ούτε και επέτρεψαν την λειτουργία του χώρου του θεάματος κατά κανένα τρόπο.

Συνεπώς, το αίτημά μας κρίνεται αναγκαίο ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη και η βιωσιμότητα του έργου που έχουμε αναλάβει έναντι του ίδιου του ΥΠΠΟΑ. Τέλος, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι μπορεί να θεωρηθεί παραδοτέο έργο για το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ζητήματα (δεν υπάρχουν χώροι/ πρόβες δεν μπορούν να ξεκινήσουν αφού δεν ξέρει κανείς πότε θα ανοίξουν τα θέατρα /αν θα υποχρεωθούν οι φορείς να κάνουν streaming του οποίου τα έξοδα δεν είχαν υπολογιστεί στην επιχορήγηση οπότε είναι αδύνατον και αυτό).

Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική υλοποίηση των δράσεων και θεατρικών παραστάσεων σε επίπεδο παραγωγής με βάση τα κριτήρια που επιβάλλει η συνθήκη στην οποία βρισκόμαστε και η πορεία της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19.

Mε εκτίμηση,

The 3rd person theater group

ΕΠΤΑΡΧΕΙΑ ΠΥΡ ΙΑΝΟΣ

Το 3rd Person Theater Group δημιουργήθηκε στην Αθήνα από τρεις ενεργούς ηθοποιούς τους: Χρυσοβαλάντη Φράγκο, Αντιγόνη Φρυδά και Ελένη Ζαραφίδου.

Στόχος του 3rd Person Theater Group, είναι να δημιουργήσει διάδραση ανάμεσα σε καλλιτέχνες με διαφορετικό αισθητικό και κοινωνικό υπόβαθρο και τα κοινωνικά σύνολα, με σκοπό τη δημιουργία κεντρομόλων μορφών τέχνης με εστίαση στην ανάπτυξη του διαλόγου των κοινοτήτων του αστικού περιβάλλοντος (κυρίως) μέσα από τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές προτάσεις, αναζητήσεις και εμπειρίες.

Πηγή: 3rd Person Theater Group